De dollar devalueert en grote bedrijven vieren feest

Trump twitterde maandag dat China bezig was zijn valuta te devalueren. Maar het is de Amerikaanse dollar die dit jaar aan waarde verliest, en dat is echt geweldig nieuws voor grote bedrijven in Amerika.

De Amerikaanse dollarindex, die de waarde van de dollar meet ten opzichte van de euro, de yen en verschillende andere wereldvaluta’s, is tot dusver 2,7% gedaald in 2018. De Chinese yuan maakt geen deel uit van de index, maar de dollar wel. het is meer dan 3% gedaald ten opzichte van deze oosterse munt.

Het punt is echter dit: Trump heeft er vaak op aangedrongen dat de dollar omlaag gaat. Hij zei in een interview met The Wall Street Journal, een paar dagen voor zijn inauguratie vorig jaar, dat hij de dollar te sterk vond.

Trump herhaalde dat in een ander interview met dezelfde outlet afgelopen april. Hij voegde eraan toe dat zijn regering China niet als valutamanipulator zou bestempelen. Het ministerie van Financiën gaf China ook niet de schuld voor het manipuleren van de valuta in haar laatste rapport van vorige week.

Dit is volkomen logisch, vooral omdat Trump zichzelf graag beschouwt als een pro-business president, ondanks het af en toe een boos beledigd personage dat een groot bedrijf belt over een of andere klacht, echt of ingebeeld.

De zwakkere dollar verhoogt de winst voor grote Amerikaanse multinationals door hun producten en diensten goedkoper te maken om op buitenlandse markten te kopen. China bijvoorbeeld.

Apple, Boeing en Caterpillar halen een groot deel van hun inkomsten uit China en profiteren van de daling van de dollar ten opzichte van de yuan.

Er is ook de boekhoudkundige winst. Bedrijven kunnen hogere verkopen van buitenlandse markten melden wanneer ze overzeese verkopen terugvertalen naar dollars bij het vrijgeven van hun kwartaalinkomsten.

Volgens gegevens van FactSet heeft 60% van de S&P 500-bedrijven die de afgelopen weken resultaten hebben gerapporteerd, in hun laatste winstrapporten gezegd dat de zwakkere dollar hen een boost heeft gegeven.

16,396 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.